Αλήθεια πόσοι από εμάς γνωρίζουν τι σημαίνει ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑ

Ο διαθέτης δύναται να  καταστήσει κληρονόμους  μετά τον θάνατο του με ιδιόχειρη διαθήκη  που συντάσσει ή με δημόσια διαθήκη ενώπιον μαρτύρων που συντάσσεται από συμβολαιογράφο.  Αν δεν αφήσει διαθήκη η κληρονομιά κατανέμεται σύμφωνα με τη νομοθεσία στους πλησιέστερους συγγενείς του αποβιώσαντος.

Οι διαθήκες εκφράζουν την τελευταία βούληση του αποβιώσαντος διαθέτη  η οποία είναι σεβαστή από το Σύνταγμα μας.

Ιδιαίτερα η δημόσια διαθήκη η οποία συντάσσεται ενώπιον μαρτύρων και συμβολαιογράφου  είναι απολύτως ισχυρή και κανείς δεν μπορεί να παρερμηνεύσει η να αμφισβητήσει τη πνευματική διαύγεια του αποβιώσαντος.

Μετά τον θάνατο του διαθέτη οι διαθήκες δημοσιεύονται σε δημόσια συνεδρίαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου.

Σε κάθε περίπτωση όταν υπάρχει έστω η παραμικρή αμφιβολία στην ερμηνεία της διαθήκης ο συμβολαιογράφος συστήνει στους κληρονόμους να προσφύγουν ενώπιον των δικαστικών αρχών οι οποίες θα ερμηνεύσουν τη διαθήκη και θα εκδώσουν το Κληρονομητήριο.

Μια διάταξη της τελευταίας βούλησης του διαθέτη, η ισχυρότερη είναι το Κληρονομικό Καταπίστευμα , σύμφωνα με το άρθρο 1923 ΑΚ

Με αυτή τη διάταξη τελευταίας βουλήσεως  ο διαθέτης ορίζει προσωρινό κληρονόμο ένα άτομο και δηλώνει τον χρόνο που η περιουσία θα περιέλθει στον πραγματικό κληρονόμο.

Ο προσωρινός κληρονόμος  αποκτά λοιπόν περιουσία με βάρος , ονομάζεται βεβαρημένος  και δεν έχει την πλήρη κυριότητα των ακινήτων της περιουσίας.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ?

Στην Δήλωση φόρου κληρονομιάς που συντάσσεται από τον συμβολαιογράφο σύμφωνα με τη νομοθεσία ο προσωρινός κληρονόμος βεβαρημένος φορολογείται ως επικαρπωτής.

Σύμφωνα με το Ν. 2961 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 266 Α / 22-11-2001 (Κύρωση του Κώδικα διατάξεων Φορολογίας Κληρονομιών ) στο άρθρο 17, παρ. 1, αναγράφεται επί λέξει :

ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑ
1. «Σε περίπτωση καταπιστεύματος και κάθε άλλης διάταξης που υποχρεώνει τον κληρονόμο ή κληροδόχο να παραδώσει, από ορισμένο χρονικό σημείο ή γεγονός, σε άλλον την κληρονομία που απέκτησε ή ποσοστό αυτής, ο υπόχρεος σε αποκατάσταση κληρονόμος ή κληροδόχος εξομοιώνεται, για την επιβολή του φόρου, με επικαρπωτή.»

Δηλαδή η αρμόδια Δ.Ο.Υ υπολογίζει πολύ μικρότερους φόρους για την περιουσία που απέκτησε ο προσωρινός κληρονόμος  που φτάνει πολλές φορές και το 60%.

Ο  ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ

Σύμφωνα με το νόμο (άρθρο 1 παρ. 1 του Ν.2830/2000), ο συμβολαιογράφος είναι άμισθος δημόσιος λειτουργός και ο θεσμικός του ρόλος είναι ανάλογος με εκείνον του δικαστικού λειτουργού (άρθρο 92, παρ. 4 Ελληνικού Συντάγματος).

Ο έλληνας συμβολαιογράφος καταρτίζει με ασφάλεια δικαίου τις συμβάσεις που έχουν σχέση με την ακίνητη περιουσία, το κληρονομικό και το οικογενειακό δίκαιο, καθώς και το δίκαιο των εταιρειών. Τα έγγραφα που συντάσσει είναι δημόσια έγγραφα και, ως εκ τούτου, αποτελούν πλήρη απόδειξη έναντι πάντων για όλα, όσα βεβαιώνονται σ’ αυτά.

Στο πλαίσιο του συστήματος της «προληπτικής δικαιοσύνης», ο συμβολαιογράφος υποχρεούται να ενεργεί ως ανεξάρτητος, αμερόληπτος και αντικειμενικός σύμβουλος όλων των μερών μιας συναλλαγής (ποτέ υπέρ ενός «πελάτη»), εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα το σύννομο της σύμβασης και το δημόσιο συμφέρον.

Ασκώντας κατά τον τρόπο αυτό τα καθήκοντά του συμβάλλει καθοριστικά στην αποφυγή των χρονοβόρων και δαπανηρών αντιδικιών, διενέξεων και αμφισβητήσεων, σχετικά με την εγκυρότητα και τη σημασία των συμβατικών διατάξεων των συναλλαγών.

Οι συμβολαιογραφικές πράξεις της Αποδοχής Κληρονομιάς

Ο συμβολαιογράφος, υποχρεούται από τον νόμο να αναφέρει ρητά στην Αποδοχή Κληρονομιάς που συντάσσει τη διάταξη του Κληρονομικού Καταπιστεύματος ώστε αυτή να μεταγραφεί  και στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο  ή Κτηματολογικό Γραφείο.

Η συμβολαιογραφική πράξη Αποδοχής Κληρονομιάς είναι  ο τίτλος ιδιοκτησίας των ακινήτων μιας περιουσίας.

Η περιουσία που έχει περιέλθει στον προσωρινό κληρονόμο με την Αποδοχή Κληρονομιάς  διαθήκης που βαρύνει –προστατεύει τα ακίνητα με Κληρονομικό Καταπίστευμα  υπέρ 3ου προσώπου, ΔΕΝ μπορεί να επιβαρυνθεί με εμπράγματη ασφάλεια, υποθήκη, προσημείωση κλπ, ούτε να πωληθεί  ή να γίνει δωρεά χωρίς την συναίνεση του πραγματικού κληρονόμου που έχει ορίσει ο θανών συντάκτης της διαθήκης.

Οποιαδήποτε εκποιητική διαδικασία που έχει γίνει στην περίοδο που η κληρονομιά ήταν στον προσωρινό κληρονόμο , σύμφωνα με το αρθρο 1937 ΑΚ είναι ΑΚΥΡΗ  με την ενεργοποίηση του Καταπιστεύματος.

 

Advertisements
Categories: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ | Σχολιάστε

Πλοήγηση άρθρων

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: