ΕΕΤΤ Ασπίδα προστασίας για υπέρογκες χρεώσεις σε τηλεφωνία – Ίντερνετ

«Ασπίδα» προστασίας στους συνδρομητές τηλεφωνίας και Ιντερνετ παρέχει ο νέος κανονισμός της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την αποφυγή υπέρογκων ή πρόσθετων χρεώσεων.

Αναλυτικά ο Κανονισμός, ο οποίος θα εφαρμοστεί σταδιακά, έως τις αρχές του φθινοπώρου του 2013, καθώς απαιτεί την προσαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων των παρόχων, προβλέπει:

  • Ως προς τον έλεγχο υπέρογκων χρεώσεων: Δίνει τη δυνατότητα στον συνδρομητή κατά την υπογραφή της σύμβασης να ζητήσει την αυτόματη διακοπή παροχής υπηρεσιών, όταν η χρέωση υπερβεί ένα προκαθορισμένο ποσό.
  • Για περιπτώσεις αύξησης χρεώσεων ή αλλαγή όρων σύμβασης σε συνδέσεις/πακέτα: στις περιπτώσεις συμβολαίου, ο πάροχος οφείλει να ενημερώσει το συνδρομητή τουλάχιστον ένα μήνα πριν την εφαρμογή τους, μέσω του έντυπου ή/και ηλεκτρονικού λογαριασμού. Ο συνδρομητής έχει το δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση χωρίς επιβάρυνση εντός 30 ημερών. Στους κατόχους καρτοκινητού, η ενημέρωση πραγματοποιείται μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) τουλάχιστον ένα μήνα πριν. Για τις προπληρωμένες κάρτες, ο καταναλωτής πρέπει να ενημερώνεται εάν οι χρεώσεις ενδέχεται να τροποποιηθούν πριν τη λήξη της κάρτας.
  • Επιστροφή παγίου σε περιπτώσεις καθυστερημένης αποκατάστασης βλάβης: Εάν ο συνδρομητής δηλώσει βλάβη-η διάρκεια της οποίας υπερβαίνει τη μία εργάσιμη ημέρα και δεν οφείλεται σε δική του υπαιτιότητα-ο πάροχος υποχρεούται σε αυτόματη επιστροφή του ανάλογου παγίου σε επόμενο λογαριασμό χωρίς να χρειάζεται να προηγηθεί σχετικό αίτημα του συνδρομητή.

Επίσης σε περιπτώσεις προσωρινής διακοπής λόγω οφειλών του συνδρομητή για μια ολόκληρη περίοδο τιμολόγησης, ο πάροχος επιβάλλει μόνο το απλό πάγιο τέλος σύνδεσης και όχι τις χρεώσεις για πακέτα ομιλίας και/ή δεδομένων, ενώ ο συνδρομητής έχει το δικαίωμα να αιτηθεί την άμεση και οριστική διακοπή της σύνδεσης.

Για τις περιπτώσεις πρόωρου τερματισμού της σύμβασης, η ΕΕΤΤ τονίζει ότι θα πρέπει να ορίζονται οι χρεώσεις για την απόσβεση της επιδότησης που θα κληθεί να καταβάλει ο καταναλωτής, εάν τερματίσει τη σύμβαση πριν τη λήξη της.

imerisia

Categories: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ | Σχολιάστε

Πλοήγηση άρθρων

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.