Συνελήφθη για την «παρατράπεζα της Γλυφάδας»

Στην Ελβετία συνελήφθη τελικά ο Κριστιάν Ντάντε, Αμερικανός πολίτης που αναζητούνταν με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για την υπόθεση της «παρατράπεζας» της Γλυφάδας, ένα σκάνδαλο που συγκλόνισε το πανελλήνιο το 2003.

Η κομπίνα

Περισσότερα από εκατόν πενήντα ήταν τα θύματα-επενδυτές από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι φέρεται να έχασαν συνολικά περί τα 35 εκατομμύρια ευρώ από την αποκαλούμενη «παρατράπεζα της Γλυφάδας», της Hedley Finance LTD που πουλούσε αμοιβαία… φαντάσματα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο
«Η τράπεζα από το 1997 λειτουργούσε ως καλοστημένος μηχανισμός εξαπάτησης των επενδυτών, από τους οποίους ο Βασίλης Τσιτσιρίγκος με συνεργάτες του (τους αποδίδονται κατά περίσταση κατηγορίες) συγκέντρωνε χρήματα τα οποία χρησιμοποιούσε ο ίδιος και οι συνεργάτες του προς ίδιον όφελος». 

«Αφού εξασφάλισε το 1997 άδεια εγκατάστασης γραφείων στην Ελλάδα για την Hedley κι έχοντας ιδρύσει ένα εκτεταμένο δίκτυο off-shore εταιρειών, μεταξύ των οποίων οι Canyon Finance, Goldsmith Investments LTD, Deal FX, με πλήθος συνεργατών και ασφαλιστικών πρακτόρων, ήλθαν σε επαφή με πλήθος επενδυτών στους οποίους παρέστησαν ότι η Hedley είναι μια φερέγγυα και αξιόπιστη εταιρεία με πολλά παραρτήματα στο εξωτερικό, κυρίως στο Λονδίνο, ότι αποτελεί διεθνούς φήμης επιχείρηση παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών παγκοσμίως και έχει τη νόμιμη δυνατότητα να συμβάλλεται για λογαριασμό των πελατών της σε διατραπεζικές αγορές, ιδιαίτερα στην αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων και συναλλάγματος. 

Με την κατάθεση των χρημάτων από τους επενδυτές τούς απέστελλαν ευχαριστήριες επιστολές. Σε μερικούς απέδιδαν κάποια ποσά ως προερχόμενα δήθεν από τόκους των επενδύσεων, έτσι ώστε να φαίνεται ότι αποδίδει, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να μη ζητούν ρευστοποίηση των κεφαλαίων τους αλλά να προβαίνουν σε επανεπένδυσή τους. 

Όμως η Hedley και η Goldsmith, όπως και το πλήθος των παρόμοιων δορυφορικών εταιρειών τους, δεν είχαν δικά τους περιουσιακά στοιχεία, οι διευθύνσεις και τα τηλέφωνα που ανέφεραν ως έδρα τους το Λονδίνο ήταν ανύπαρκτα και υπήρχε σύστημα εκτροπής του συγκεκριμένου αριθμού έτσι ώστε όταν καλούσαν οι επενδυτές απαντούσαν υπάλληλοι της Hedley στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα όλες οι ανωτέρω εταιρείες ήταν off-shore με έδρα τις βρετανικές Παρθένους Νήσους, οι οποίες παρουσίαζαν ένα ακατάληπτο σύστημα φερόμενων ως συνεργαζόμενων αλλοδαπών, τραπεζικών και μη, εταιρειών και ασφαλιστών, που ουδεμία συνεργασία είχαν μαζί τους. 

Ουσιαστικά χρησιμοποιούσαν ένα σύστημα εναλλασσόμενων off-shore προκειμένου οι επενδυτές να μην αντιλαμβάνονται την παράνομη δραστηριότητά τους. Η άδεια, μάλιστα, που είχε η Hedley τής απαγόρευε την εντός Ελλάδος δραστηριότητα. Και βέβαια όλα τα επενδυτικά τους προγράμματα ήταν απατηλά. Οι δε αποδόσεις τους προς τους επενδυτές ήταν απλώς χρήματα άλλων επενδυτών». 

Στην υπόθεση, εμπλέκονταν 18 άτομα, μεταξύ άλλων και τα τρία αδέρφια Τσιτσιρίγκου αλλά και ο Ντάντε.

zougla

Categories: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ | Σχολιάστε

Πλοήγηση άρθρων

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.