Με πλαστό πτυχίο ο διευθυντής στο Πολυδύναμο Ιατρείο Σκύρου, Ι. Καστάνης! [φωτο]

skyros1 30-5-2014Ο Ιωάννης Καστάνης, επί 13 χρόνια  διευθυντής Γενικής Ιατρικής στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο της Σκύρου, αποκαλύπτεται τώρα ότι δεν διέθετε πτυχίο ιατρικής!

Ο «μαϊμου» γιατρός, σύμφωνα με τις πρόσφατες αποκαλύψεις κυκλοφορούσε στο νησί με Ferrari και φέρεται να διέθετε ακόμα και ιδιωτικό αεροπλάνο.

Ο  κ. Καστάνης είχε καταθέσει πλαστούς τίτλους σπουδών, όπως υποστηρίζουν πηγές προσκείμενες στην σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις στις 15 Μαΐου 2014, με εντολή του γενικού γραμματτέα του υπουργείου Υγείας, Πελοπίδα Καλλίρη, ανακλήθηκε, ο διορισμός του διευθυντή Γενικής Ιατρικής του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σκύρου κ. Καστάνη, ακριβώς επειδή δεν διέθετε πτυχίο ιατρικής.

Όπως αναφέρει το  capital, οι τίτλοι σπουδών του Ιωάννη Καστάνη από το πανεπιστήμιο Ρώμης La Sapienza, τους οποίους είχε καταθέσει το 1999 στο υπουργείο Υγείας –  στον τότε γενικό διευθυντή Υπηρεσιών Υγείας Πέτρο Μπακόπουλο –  ήταν πλαστοί.

Ωστόσο, τόσα χρόνια ουδείς είχε προβεί στην επιβεβαίωση των στοιχείων και των εγγράφων, προκειμένου να ελεγχθει η γνησιότητα των δικαιολογητικών που είχε καταθέσει ο γιατρός, που σήμερα αποδεικνύεται ότι ήταν «μαϊμού», όπως και οι τίτλοι σπουδών του. 

Η απόφαση για τον διορισμό του κ. Καστάνη στη θέση του Διευθυντή Γενικής Ιατρικής στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σκύρου δημοσιεύτηκε στις 17 Ιανουαρίου 2000, έχοντας λάβει την έγκριση της τότε γενικής γραμματέως, Ιωάννας Πανοπούλου (η οποία ασκούσε τα καθήκοντά της στο υπουργείο Υγείας από τις 2 Απριλίου 1996 μέχρι τις 25 Μαΐου 2000, επί υπουργίας του Λάμπρου Παπαδήμα).

Εκείνη την περίοδο αρκούσε η αναγνώριση του τίτλου σπουδών από το ΔΙΚΑΤΣΑ και οι επικυρωμένες μεταφράσεις των πιστοποιητικών από την αστυνομία. Αν όμως τα πιστοποιητικά ήταν πράγματι γνήσια, αυτό δεν ελεγχόταν ποτέ.

Η απάτη ξεκινά ουσιαστικά από το 1993, όταν ο Ιωάννης Καστάνης αποκτά από τη διεύθυνση δημόσιας Υγείας του νομού Αργολίδας την άδεια άσκησης του επαγγέλματος.

Ο κ. Καστάνης πριν διοριστεί στη Σκύρο, κάνοντας χρήση των ίδιων πλαστών πιστοποιητικών έκανε την ειδίκευσή του στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας της Πάτρας.

Στα 13 χρόνια που διετέλεσε  διευθυντής Γενικής Ιατρικής, η παρουσία του δεν ήταν  διακριτική καθώς κυκλοφορούσε με Ferrari, ενώ διέθετε και ιδιωτικό αεροπλάνο.

Πως ξετυλίχθηκε το «κουβάρι» της απάτης

skyros2 giatros 30-5-2014

Μια καταγγελία πολίτη στο υπουργείο Υγείας σηματοδότησε την απαρχή των ερευνών που οδήγησαν στην αποκάλυψη της απάτης.

Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας εξέδωσε ένα πόρισμα καταπέλτη για το «γιατρό».

Ειδικότερα, από τον έλεγχο που έγινε, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε γιατρός με πτυχίο με αυτό το όνομα στο πανεπιστήμιο της Ρώμης, όπως δεν υπήρχε και στον τίτλο ειδικότητας.

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι εκτός από τα πλαστά πιστοποιητικά, ο κ. Καστάνης είχε τρία ΑΦΜ και τρεις αστυνομικές ταυτότητες! 

Ο γιατρός – μαϊμού έχει «εξαφανιστεί» από το 2013

Επίσης, όπως ανέφερε το πόρισμα, ο φάκελος στο υπουργείο Υγείας για την επιλογή του ως Διευθυντής στο Κέντρο Υγείας της Σκύρου είχε «εξαφανισθεί.»

«Εξαφανισμένος»  φέρεται και ο υποτιθέμενος γιατρός, ο οποίος από τον Ιούλιο του 2013 δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά στη θέση του.

Ο κ. Καστάνης  στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, αλλά δεν παρουσιάστηκε για να απολογηθεί.

Όπως λένε οι πληροφορίες, το που βρίσκεται ο κ. Καστάνης παραμένη άγνωστο,  παρά το γεγονός πως εκκρεμεί σε βάρος του ποινική δίωξη.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο ευθύνονται και ο γενικός διευθυντής Υπηρεσιών Υγείας που ενέκρινε το διορισμό, αλλά και η γενική γραμματέας, οι οποίοι βέβαια απομακρύνθηκαν όταν άλλαξε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. 

Πλαστοί τίτλοι σπουδών

Οι έλεγχοι άρχισαν τελικά, έστω και καθυστερημένα, από την τωρινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Δεν ελέγχονται μόνο τα μητρώα των πτυχιούχων μέσω επικοινωνίας με τα πανεπιστήμια, αλλά ακόμη και η πιστότητα των πιστοποιητικών ξένων γλωσσών. Αν και δεν υπάρχουν ακόμη συγκεντρωτικά στοιχεία, εκτιμάται πως περίπου το 2% των εργαζομένων στις υπηρεσίες υγείας (από τους 90 χιλ. συνολικά) έχουν καταθέσει πλαστούς τίτλους σπουδών. Η αποπομπή των γιατρών- μαϊμού από το ΕΣΥ ήδη έχει αρχίσει από το υπουργείο Υγείας, όπως και η άσκηση ποινικών διώξεων.

Ο προβληματισμός είναι μεγαλύτερος για τους ιατρούς με ιδιωτικά ιατρεία. Είναι δε ενδεικτικό πως ακόμη και από το υπουργείο Υγείας απολύθηκαν πρόσφατα τέσσερις διοικητικοί υπάλληλοι, καθώς βρέθηκε πως είχαν πλαστό απολυτήριο λυκείου.

directnews

Categories: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ | Σχολιάστε

Πλοήγηση άρθρων

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.