Το ΣΔΟΕ μετά απο παραγγελία Εισαγγελέα ελέγχει τον Ιωάννη Καπελέρη

Ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και μπαίνει στο μικροσκόπιο όλη η περιουσία της οικογένειάς του

Έρευνα  η οποία ακουμπάει ακόμα και πρώην, ανώτατα στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού πραγματοποιεί το ΣΔΟΕ. Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών έχει μπει, μεταξύ άλλων, και ο πρώην γενικός γραμματέας του Σώματος, Ιωάννης Καπελέρης, καθώς και μέλη της οικογένειάς του.

Η έρευνα αφορά την περιουσιακή κατάσταση του πρώην ισχυρού άνδρα του ΣΔΟΕ, αλλά και των παιδιών του, ενώ η εντολή ελέγχου δόθηκε στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας. Σύμφωνα με πληροφορίες  ο έλεγχος αναμένεται να είναι εξονυχιστικός, ενώ οι ελεγκτές ενδέχεται να προχωρήσουν και σε άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και σε διασταύρωση των περιουσιακών στοιχείων των ελεγχόμενων προσώπων.

Η συγκεκριμένη έρευνα, πάντως, δεν σχετίζεται με την πρόθεση της κυβέρνησης να πραγματοποιηθεί αναδρομικός έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης στελεχών –πρώην και νυν– του ελεγκτικού μηχανισμού της χώρας, όπως προϊσταμένων του ΣΔΟΕ, οικονομικών επιθεωρητών κ.λπ., καθώς πρόκειται για παλαιότερη υπόθεση, η οποία εκκρεμεί.

Το όνομα του Ιωάννη Καπελέρη, όπως και εκείνο του Ιωάννη Διώτη, ενεπλάκη στη διαβόητη υπόθεση της « Λίστας Λαγκάρντ». Μετά την αποκάλυψη για το «θάψιμο» της πρώτης λίστας και τη χαρακτηριστική αδράνεια από μέρους των ελεγκτικών μηχανισμών σε βάρος του κ. Καπελέρη, ασκήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία. Συγκεκριμένα, του καταλογιζόταν ότι δεν αξιοποίησε το υλικό της επίμαχης λίστας και δεν μερίμνησε ώστε να διενεργηθούν έλεγχοι των οικονομικών στοιχείων των 2.062 προσώπων-καταθετών της HSBC Ελβετίας, που περιλαμβάνονταν στο αρχείο.

Απολογούμενος στους ανακριτές Χρήστο Παπακώστα και Δημήτρη Καβαλάρη τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο κ. Καπελέρης υποστήριξε ότι δεν είχε λάβει εντολή από τον τότε πολιτικό του προϊστάμενο, υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, να προβεί σε φορολογικό έλεγχο όλων των καταθετών της λίστας –την ύπαρξη της οποίας αρχικώς δεν γνώριζε–, πλην της εντολής να ελέγξει το φορολογικό προφίλ δέκα προσώπων, χωρίς να του αναφερθεί τίποτε άλλο για τα πρόσωπα αυτά.

Φέρεται, επίσης, να ισχυρίστηκε στους ανακριτές πως σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στις 24/1/2011, με τη συμμετοχή και του τότε υπουργού, ο κ. Παπακωνσταντίνου –για τον οποίο έχει σχηματιστεί δικογραφία βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών– είχε αναφέρει πως θα γίνει έλεγχος και πως θα τους ενημέρωνε εκείνος για το ποια υπηρεσία θα τον διεξαγάγει. Σε υπόμνημα που παρέδωσε στην ανάκριση, ο κ. Καπελέρης, διά των συνηγόρων του, Μαρίας Παπαμιχαλοπούλου και Γιάννη Μαντζουράνη, υποστήριζε ότι «έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του υπουργού και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, όπου εκεί για πρώτη φορά άκουσα για την ύπαρξη της “Λίστας Λαγκάρντ”. Εκεί αποφασίστηκε να ελεγχθούν όλα τα ονόματα της σχετικής λίστας. Ο υπουργός, όμως, είπε ότι θα αποφασίσει ποια υπηρεσία θα διενεργήσει τον έλεγχο, αν, δηλαδή, θα είναι το ΣΔΟΕ, ειδικά κλιμάκια ελέγχου ή η Εφορία μεγάλου πλούτου».

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, έως και τον Μάρτιο του 2011, όταν ο ίδιος αποχώρησε από το ΣΔΟΕ, δεν του δόθηκε εντολή για το θέμα της λίστας. Τελικά, τον Ιανουάριο, βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών πρότεινε την απαλλαγή του κ. Καπελέρη, καθώς οι δικαστές έκριναν ότι ουδέποτε έλαβε όλη τη λίστα, αλλά και την εντολή να διενεργήσει έλεγχο. Αντίθετα, πρότειναν την παραπομπή του κ. Διώτη. Μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Καπελέρης ιδιώτευσε ασχολούμενος ενεργά με το λογιστικό του γραφείο.

Από τη μία όχθη πέρασε στην άλλη, καθώς η πλειονότητα των υποθέσεων που ανέλαβε και αναλαμβάνει αφορούν πρόσωπα στα οποία καταλογίστηκαν ιδιαίτερα μεγάλα οικονομικά ποσά κατά τη διάρκεια των ελέγχων. Μάλιστα, το λογιστικό γραφείο του κ. Καπελέρη θεωρείτο ένα από τα πλέον επιτυχημένα στο ποσοστό επίλυσης των διαφορών που κατέληγαν στη διαβόητη Επιτροπή 70Α.

 

paraskhnio

 

Categories: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ | Σχολιάστε

Πλοήγηση άρθρων

Blog στο WordPress.com.